Felhívás a levegőtisztaság védelmére és a légszennyezés következményeire

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat

A hosszú téli esték után mindenki azt várja, hogy minél több időt tudjon végre kint tölteni a szabadban. Elérkezett a kinti programok ideje, amikor a barátokkal a kertben sütögetve, a gyerekekkel játszva telhetnek az esték, hétvégék. Milyen jó érzés a frissen levágott fű és a virágzó fák illatát belélegezve beszélgetni, pihenni.


Egy jó nagy sóhajtás a friss levegőn, nem csak a mindennapi stressz levezetésére alkalmas, hanem a sejtek regenerálásában is szerepet játszik. A belélegzett oxigén az életfolyamataink megfelelő működésének feltétele.  Az oxigénszint csökkentésével életerőnk alábbhagy és reakcióképességünk lelassul.
Sokat hallunk a légszennyezés csökkentésének fontosságáról a vezető országok szintjén. Nem is gondolunk bele, hogy ezt mindenki a saját „kis országában”, otthon is nagyban elő tudja segíteni.

Napjainkban nagyon sokféle műanyagot használunk, mely jelen van a ruháinkban, a használati és berendezési tárgyainkban, építőanyagokban és a csomagoló anyagokban. Ennek következtében a műanyag zacskók, eldobható műanyag palackok képezik a háztartási hulladék egy részét. A műanyagok lassan bomlanak le a természetben, ha pedig elégetjük őket, szennyezik a levegőt és károsíthatják az egészségünket.
Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a háznál tartott állatok levágásából származó állati maradványok veszélyes hulladéknak minősülnek. Azok megsemmisítése speciális kezelést igényel. Sem a háztartási hulladékban való elhelyezése, végképp az eltüzelése nem megengedett környezetszennyező hatása miatt.

Nem csak az szennyezi a levegőt, ami „büdös”. A káros anyagok egy része érzékszerveink által nem észlelhetők.
Ezek miatt a levegőtisztaság fenntartása mindannyiunk felelőssége, a szemét túlzott összegyűjtésével, elégetésével globálisan is kárt okozunk, de a szűk környezetünk (községünk, utcáink lakói, családtagjaink) egészségére hatunk leginkább negatívan. A saját és gyermekeink egészségére  is!

Ezért nyomatékosan szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy a levegő védelméről szóló jogszabály szerint tilos a légszennyezés, a levegőterhelés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz. A hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése - a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével - tilos. A kerti hulladék égetése helyett is, inkább komposztálják a növényi hulladékot.

A területi környezetvédelmi hatóság vagy a járási környezetvédelmi hatóság - mely Mogyoród vonatkozásában a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának Hatósági Osztálya (2100 Gödöllő, Kotlán S. u. 3.) - a levegővédelmi követelményt megsértőkre levegőtisztaság-védelmi bírságot szab ki, mely akár 300.000 Ft összeg is lehet. A bírság kiszabására már volt példa Mogyoródon is!

A jogerősen kiszabott és meg nem fizetett levegőtisztaság-védelmi bírság ráadásul adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.
Amennyiben ilyen jellegű levegőszennyezést tapasztalnak településünkön, akkor értesítsék a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának Hatósági Osztályát (2100 Gödöllő, Kotlán s. u. 3., telefon: 06/28-532-397)

Kérjük, hogy mindenki törődjön környezetének rendben és tisztán tartásával, legalább a saját és családja egészségének megőrzése érdekében!