Pályázatok egész sora Mogyoródon a község fejlesztésére

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat

Habár a 2014-2020-as időszakban Pest megyében viszonylag kevés pályázati lehetőség, illetve szűkös forrás áll rendelkezésre települési fejlesztések megvalósítására, Mogyoród Nagyközség Önkormányzata az elmúlt időszakban mégis számos pályázatot nyújtott be, amelyek értékelése a közeljövőben várható.

Az „Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban” a Felvidéken található Keszegfalvával közösen 2016. őszén került benyújtásra a " Ökoinnovációs turisztikai fejlesztések a Duna mentén" című pályázat, amelynek Mogyoródra eső költségvetése közel 600 millió Ft, amelyhez 95% támogatást igényeltünk. A tervek szerint a projekt keretében a főtéren (pontosabban a Fóti út és a Rózsa utca sarkán) egy új művelődési-közösségi ház kerül megépítésre, napelemekkel korszerűsödik a faluház, felújításra kerül a kilátó-kápolna (vagy helyette újraépül a kálvária) és a főbb nevezetességeink összekötésével létrejön egy kiránduló tanösvény. A pályázat hiánypótlása ez év januárban megtörtént, a nyár elejéig várjuk az eredményt.

Hasonló turisztikai pályázat került benyújtása 2017. március végén együttműködésben a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel a VEKOP-4.11-15 számú „Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” című felhívásra.  A „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című projektben Mogyoródon a tervezett Szent László Tanösvény állomásai kerülnének fejlesztésre, többek között megújul a kilátó-kápolna, megépül egy turisztikai látogatóközpont a sportpálya közelében, 4 db játszótér létesül és a patakpart is kiépítésre kerül. A tervezett fejlesztések összköltsége csaknem 130 millió Ft, amelyhez 100% támogatást igényelhettünk. A projekt előkészítésében kulcsszerepet vállalt a Mogyoród Turisztikai és Településfejlesztő Kft., Zachár Zsolt közreműködésével. A benyújtott pályázathoz most várjuk az esetleges hiánypótlást, eredmény ugyancsak nyár elején várható.

Támogatás felhasználásával szeretnénk elvégezni a polgármesteri hivatal Dózsa György úton található két épületének energetikai korszerűsítését kb. 50 M Ft értékben (hőszigetelés, nyílászárócsere, napelemek alkalmazása), így indultunk a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára rendelkezésre álló pályázatos épületenergetikai felhíváson (KEHOP-5.2.9) és a kivitelezésre előzetes közbeszerzési eljárást folytattunk le. A tavaly ősszel benyújtott pályázat eredményét a közeljövőben várjuk.

Hazai támogatást, csaknem 80 millió forintot igényeltünk a Dózsa György út felújítására a Nemzetgazdasági Minisztérium által a pest megyei önkormányzatoknak meghirdetetett pályázat keretében. Nagy Lajos által készített tervek szerint a süllyedéseknél javításra kerül a az útszerkezet, majd az egész útfelület 5 cm új aszfaltréteget kap, a szegélyek, a járda és a vízelvezető árok is felújításra kerül. Az év elején benyújtott pályázat értékelése folyamatban van.

A közeljövőben fogunk egy kisebb pályázatot benyújtani a jelenlegi orvosi rendelő felújítására. A Belügyminisztérium által önkormányzati intézmények fejlesztésére meghirdetett pályázaton 30 millió forintot szeretnénk igényelni az épület korszerűsítésére (nyílászárók cseréje, általános belső felújítási munkák, vizesblokkok korszerűsítése). Vizsgáljuk továbbá, hogy a tervezett új egészségház megépítésére milyen támogatást tudunk még szerezni, de egyelőre az erre vonatkozó pályázati felhívás csak a vidéki megyék tekintetében került meghirdetésre. Addig is törekszünk a régi felújítására.

A fentiekből látható, hogy községünk önkormányzata az elmúlt időszakban nagy figyelmet szentelt pályázatok benyújtására, jelentős munkát áldozott projektek előkészítésére. Reméljük, hogy minél több támogatást sikerül megszereznünk és az elkövetkező években jelentős fejlesztések valósulhatnak meg Mogyoródon.

 

Morvai Balázs
megbízott pályázati tanácsadó